Hurtig levering

Leveres indenfor 5 hverdage

Gratis levering

Ved ordre over 6000,00 DKK

96 29 30 00

info@easy-stone.dk

Hvad skal du huske inden du går i gang?

 

 

I forbindelse med planlægningen af din nye belægning er der nogle overvejelser, der skal gøres. Først og fremmest skal du finde frem til, hvilken type belægning du ønsker, og hernæst hvordan den skal lægges. Følg denne vejledning inden du starter dit projekt - så er du allerede godt i gang.

Skal du vælge belægningssten eller fliser?

Fliser findes i størrelser fra 15x15 cm og i andre typer op til 90x120 cm i standardformater. Belægningssten er typisk i mindre formater fra 6x6 cm op til ca. 30x30 cm. Fliser kan lægges i helt enkelt, klassisk mønster i ”blokforbandt”, hjørne mod hjørne eller kombineres i flere formater og mønstre. Flere flisetyper indeholder flere formater og kan kombineres i et standard udvalg af farver. Husk at overveje anvendelse, f.eks. skal kombinationen format/tykkelse passe med belastningen, hvis der er tale om belægning til indkørsel og carport. Hvis der udelukkende er tale om ”gangtrafik” kan der anvendes alle typer og tykkelser.

Muligheder med belægningssten

Belægningssten findes i mange formater med hver deres særkende og med tilbehør af specialsten som f.eks. 1/2, 1/3, 2/3 sten, diagonalsten og cirkelsten. Ofte er udvalget af farver og farvemix større i belægningssten, og mange findes i flere tykkelser. Til de fleste private formål kan stentykkelsen 5-6 cm anvendes, dog anbefales 6-7 cm til indkørsel for almindelig personbil. Belægningssten kan desuden kombineres i flere formater og indbyder også til udførelse af cirkler og kurver. Det er en fordel, at omfanget af belægningen fastlægges fra starten, så materialerne kan bestilles på en gang i den rette mængde. Det gælder både fliser/belægningssten med eventuelle specialsten såvel som de grusmaterialer, de skal lægges på. Er du i tvivl, om terrassen får tilpas størrelse, kan du lægge vandslangen ud i en firkant på jorden og rette til i rigtigt længde/bredde-forhold i forhold til hus og have. Lav eventuelt en udregning på belægningstypens modulmål eller lav en lille skitse, så der ikke kommer overraskelser, når arbejdet er i gang.

Undgå vand på belægningen

Højder og hældning er vigtigt at have styr på. Belægninger skal altid udføres med fald, så vandet kan komme væk. En belægning der ”samler vand”, samler også snavs og øger tilvæksten af alger og ukrudt. I de fleste tilfælde kan du afvande til græs eller bede, men under tiden kan det være påkrævet med en form for vandrende eller dræn. 

Højde og niveauer i forhold til omkringlæggende arealer

Højder planlægges ved at stikke nogle pinde i jorden og på disse afmærke den ønskede færdige højde på belægningen. Et laser vaterpas er en god hjælper i denne sammenhæng. Sørg for, at der er minimum 15 cm fri sokkel til huset og tag hensyn til eventuelle ”bindinger” som f.eks. trapper, dæksler og kantsten. Måske kan der laves spændende løsninger med terrasser i flere niveauer med små trapper og mure eller plantekummer, som der også skal bestilles materialer til, eller måske skal der etableres afløb eller dræn fra den forsænkede terrasse. Terrasser skal anlægges med 1-2 cm ”overhøjde” i forhold til græsplæne, idet højden på græs-niveauet øges over årene i kraft af den formuldning, der foregår. Bede anlægges 1-2 cm under belægningsoverfladen, så jord ikke skyller ind på fliserne og misfarver. Hældning på stier og terrasser bør være minimum 10‰ og minimum 25‰ i indkørsler. Mindre fald øger risikoen for sætninger og køre spor, når der køres på belægningen. Ved omlægning af eksisterende belægninger skal man vurdere den oprindelige overflade og hældning. På terrasser kan man ofte nøjes med at fjerne fliser og tilføje et ganske tyndt afretningslag. Er der derimod tydelige kørespor i indkørslen, må man grave ned og undersøge bærelaget og eventuelt udskifte det, hvis det er utilstrækkeligt (se mere i vores råd ”Et stabilt grundlag er vigtigt”). 

Værktøj

  • Skovl og kost 
  • Trillebør
  • Pløkke af træ eller jern, 4-6 stk. á ca. 60 cm længde
  • Retskinne eller et lige bræt til at trække af med
  • Jernrør 2 stk. op til ca. 3 meters længde til at trække af på
  • Vaterpas (evt. m. laser) og tommestok
  • Murersnor
  • Hammer og evt. mejsel
  • Vinkelsliber m. diamantklinge eller stenklipper (ved behov for tilpasninger f.eks. omkring brønde)
  • Pladevibrator (ved belægningssten) eller "brolæggerjomfru” (knopstang) og mellemlagsskive af kunststof eller træ (ved fliser)

Planlægning

  •  Ved afgravning, eventuel leje af gravemaskine og container 
  • Bestilling af grus, hhv. stabilgrus og afretningsgrus 
  • Bestilling af beton-produkter, fliser/belægningssten med eventuelle specialsten, trappe-elementer, støttemure samt fugesand 
  • Tjek ”værktøjskassen”, har du, hvad du skal bruge 
  • Eventuel leje af pladevibrator, skæremaskine eller stenklipper 
  • Tjek brochurer samt vejledninger og anvisninger for korrekt anvendelse 
  • Kontroller leverancens beskaffenhed og mængde inden ibrugtagning

Endvidere bør du anskaffe et par kraftige arbejdshandsker og måske et par knæbeskyttere. Husk også sikkerhedsbriller, høreværn og støvmaske, hvis du skal skære med vinkelsliber.

Mere info

Læs også vores vejledning om hvordan belægningen skal opbygges.

Læs nu

 

keyboard_arrow_up